Cliëntparticipatie centraal op congres geboortezorg

Op 29 augustus 2017 verscheen op ZorgenZ.nl onderstaande interview met Talmor eigenaar Ruth Evers!

Lees het oorspronkelijke interview op www.zorgenz.nl

Op 12 oktober a.s. is het congres Beweging in Geboortezorg. Dat de geboortezorg volop in beweging is, is inmiddels een open deur. Iedereen zet vol in op integrale geboortezorg, soms met integrale bekostiging. Daarover is reeds zeer veel gezegd en geschreven. Echter: een van de onderdelen daarvan is nog steeds wat onderbelicht, namelijk cliëntparticipatie. Daarom is dat onderwerp het centrale thema van dit congres.

Cliëntparticipatie. Het klinkt zo eenvoudig: de cliënt laten meedenken, meepraten en meebeslissen over de inrichting van de geboortezorg, maar het is heel ingewikkeld. “Klopt”, beaamt Ruth Evers, coach, eigenaar trainersbureau Talmor en mede-dagvoorzittervan dit congres. “Zorgverleners zijn bezig met hun werk, waarbij cliëntperspectief en cliënttevredenheid uiteraard belangrijke aandachtspunten zijn, maar dat is iets anders dan cliëntparticipatie. En cliënten zijn druk met de zwangerschap, de veranderende situatie en als ze zijn geland, ligt hun aandacht weer ergens anders. Alleen de mensen die op de barricade willen staan, melden zich aan. Maar zij vertegenwoordigen natuurlijk niet het gemiddelde van de populatie. Het bereiken van mensen van migrantenafkomst of met een lage SES is nog lastiger. Terwijl van alle kanten erop wordt gehamerd dat cliëntparticipatie zo belangrijk is. En dat is het ook. Hoe krijg je dat als zorgverlener dan voor elkaar?”

Goede cliëntparticipatie in belang van totale geboortezorg
Ruth licht toe: “Cliëntparticipatie betreft het nadenken over  de vormgeving en organisatie van de zorg in de regio en landelijk: de logistiek, het lean werken, kostenbesparing, goede, heldere voorlichting en dergelijke. Dat is primair echt iets anders dan het meten van de tevredenheid over de huidige verleende zorg, hoewel het uiteindelijk zo is dat de cliënt tevredener wordt als de randvoorwaarden goed geregeld zijn. Als we dan willen dat de cliënt er tevredener van wordt, is het zaak haar mee te laten denken. Veel te snel denken wij dat we het weten. Maar toch, hoe zwaar is dan vervolgens de stem van de cliënt? En wat is de juridische status van bijvoorbeeld een cliëntenraad?  Zaken die professionals in de  geboortezorg vaak ongrijpbaar vinden. ‘Laat mij maar een bevalling doen’, hoor je dan. Maar die kant van de zorg moet in orde zijn. Dus, goede cliëntparticipatie is in het belang van de totale geboortezorg.”

♦ Cliëntparticipatie is iets anders dan cliëntperspectief en cliënttevredenheid

Diverse invalshoeken
In het programma is veel ruimte voor sprekers die hier veel ervaring mee hebben, elk vanuit een eigen invalshoek. “Zij komen met nieuwe inzichten, inspireren en bieden handvatten voor de praktijk. Zoals Tessa Kowaliw uit Australië. Ze is zelf werkzaam in de geboortezorg en zal een warm pleidooi houden voor cliëntgerichte zorg vanuit een praktische invalshoek. We zijn er trots op dat ze speciaal voor dit congres naar Nederland komt. Marika Biacsics, voorzitter NCZ (Netwerk Cliëntenraden in de Zorg,) heeft een heel verfrissende en eigen kijk op cliëntparticipatie in de geboortezorg. En natuurlijk is er ook een cliënt, niet uit de geboortezorg overigens. Peterke Ubbens vertelt hoe zij als kankerpatiënt heeft leren communiceren met de zorg in plaats van andersom. Haar verhaal is heel opbouwend en respectvol, niet beschuldigend.”

Inspirerend, motiverend en verdiepend
Dat laatste vindt Ruth van groot belang. “Deelnemers maken een dag vrij in hun agenda en zitten dan niet te wachten op beschuldigende verhalen hoe verkeerd het is. Een congres moet inspireren, motiveren en verdiepen. Daarom is er ook veel ruimte voor interactie met de sprekers.” Glimlachend roept ze op: “Kom ook en ervaar het zelf.”

Meer informatie
Het congres Beweging in Geboortezorg vindt plaats op 12 oktober a.s. in Galgenwaard te Utrecht.
Bedoeld voor iedereen die werkzaam is in de geboortezorg of daarmee te maken heeft: verloskundigen, gynaecologen, kinderartsen, kraamzorg, verpleegkundigen, bestuurders en beleidsmedewerkers enz.

Kijk hier voor het volledige programma, kosten, accreditatie en inschrijving.